Aromatherapie

Aromatherapie maakt gebruik van etherische oliën uit planten, bloemen en bomen. Veel planten hebben een geneeskrachtige werking, en de olie uit de plant bevat alle eigenschappen van de plant waaruit het gewonnen is. Bij aromatherapie worden deze sterk geconcentreerde eigenschappen benut. Aromatherapie houdt dus in dat deze etherische oliën (liefst 100% zuiver en biologisch) gebruikt worden om de gezondheid te bevorderen en ondersteunen. Zowel fysieke als emotionele klachten kunnen met aromatherapie behandeld worden, als ook om de gehele gezondheid en balans te ondersteunen.
In eerste instantie gebeurt dit door middel van geur; de geurreceptoren in onze neus communiceren met delen van onze hersenen en zenuwstelsel (het limbisch systeem) die herinneringen en emoties opslaan. Er zijn aanwijzingen dat geur het limbisch systeem daadwerkelijk stimuleert en vanuit daar onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloedt. Etherische oliën geven een positief effect bij verbetering van de stemming en het bevorderen van een gevoel van ontspanning. Van oliën als lavendel, roos, sinaasappel, bergamot, citroen en sandelhout is wetenschappelijk aangetoond dat ze onrust, stress en bepaalde vormen van slapeloosheid kunnen verlichten.
De olie kan ook op de huid worden aangebracht, en daar heel direct zijn werk doen. Veel oliën kunnen niet puur op de huid worden aangebracht omdat dat schadelijk kan zijn, en dus gebeurd dat vaak in een mengsel met een neutrale basisolie. Studies tonen aan dat een aantal etherische oliën ontstekingen kunnen bestrijden en antibacteriële of antischimmel eigenschappen hebben (tea tree, oregano, tijm, kruidnagel).

Bij Tao van de Zwaan kun je een flesje op maat laten samenstellen, passend bij specifieke fysieke klachten en/of emotionele onbalans, of als ondersteuning bij het slapen, concentreren en/of ontspannen. Het flesje bestaat uit een mengsel van een vette plantaardige olie als basis (jojoba-olie), en een voor jou persoonlijk samengestelde mix van drie of vier etherische oliën. Ik gebruik hiervoor de oliën van het merk Chi. Chi heeft alleen 100% natuurzuivere oliën, wanneer mogelijk biologisch. Door gebruik van een basisolie is het mengsel veilig op de huid aan te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld wat aanbrengen op de binnenzijde van de pols of in de hals, of delen van het lichaam masseren of inwrijven met de olie. Ook kun je wat op je kussen doen voor het slapen gaan, of gewoon het flesje zelf pakken om af en toe aan te snuffelen.
Het is ook mogelijk om de pure essentiële oliën via mijn praktijk aan te schaffen, voor gebruik in bijvoorbeeld een diffuser of aromalampje.
 
www.chi.nl