Wie ben ik?


Mijn naam is Heleen Zwanenburg. Ik ben bezig met een opleiding Chinese en westerse voetreflexologie, bij Total Health (geaccrediteerd door BATC, FAGT, FONG, LVNG, NVST, VBAG, VIV, VNT en VNR). In 2017 heb ik het diploma Voetreflex masseuse behaald, en in het 2e jaar ben ik begonnen aan de opleiding tot therapeut. Ik ben nu bezig met het 3e en laatste jaar, waarin ik me specialiseer en afstudeer als therapeut in de lente van 2019.
Ik vind het fantastisch om deze opleiding te volgen, en voel dat ik groei in kennis, bewustzijn en innerlijke kracht.

Ik woon in Gouda, met mijn partner en onze twee kinderen. Ook het in relatie zijn met een ander, en ook het moederschap, is een mooi proces van groei voor mij. Onzekerheid, kracht, irritatie, liefde, niet gezien of gehoord voelen, trots, geluk…ik word vaak geraakt, voel hoe alles wat ik in de buitenwereld meemaak, iets in mezelf in beweging brengt. Ik groei stapje voor stapje naar meer rust en stabiliteit, maar ook naar acceptatie als er op momenten geen rust en stabiliteit gevoeld wordt.

Ik werk parttime als stewardess bij de KLM. Een baan waarbij ik veel vrijheid ervaar, en geniet van het contact met mensen en het reizen. Het geeft mij de gelegenheid om ernaast een opleiding te volgen, om er veel voor mijn kinderen te kunnen zijn en juist ook af en toe helemaal weg te zijn van de drukte thuis. Ik geniet van het vliegen naast mijn therapie-praktijk, de afwisseling voelt als een fijne balans.

De Tao en het Taoïsme: Tao is een lastig te vertalen begrip. Het dekt wel precies wat ik voel in het ontstaan van deze praktijk. Je kunt het woord Tao het beste vertalen als “De Weg”, alhoewel Chinees lastig letterlijk te vertalen is. Volgens het Taoïsme is alles (al) in een perfecte harmonie. Geen statische harmonie, maar één die voortdurend verandert, een dynamische harmonie. Alles heeft zijn tegendeel, en niets kan bestaan zonder dat tegendeel. En…voor alles is er de juiste tijd. Je zou kunnen zeggen, als je leeft met de waarheden van de Tao, dat je leeft in evenwicht met dát waaruit het leven is ontstaan. Een manier van leven die accepteert wat er gebeurt, het waardeert en ervan leert.

Deze manier van leven is voor mij (nog) geen realiteit. Ik voel wel dat het me raakt, dat ik geloof in acceptatie als grote kracht in het leven, ook al is dat nu vaak nog zo moeilijk. Vechten tegen wat er gebeurt, eindeloos piekeren over nog te voeren gesprekken, of over dingen die al gebeurt zijn. Reageren op anderen vanuit irritatie, met woorden ‘uithalen’ omdat ik eigenlijk de frustratie en pijn in mijzelf op dat moment niet wil voelen. Het kost ontzettend veel energie en geeft vooral veel spanning en stress.
Ik denk oprecht dat wij zó gewend zijn aan een niveau van stress en spanning in ons leven, dat we niet beseffen hoe gestrest en gespannen we tegenwoordig zijn. En hoe onze gezondheid daarvan de dupe is. Hoeveel meer ontspannen het zou kunnen voelen. Blijer, rustiger, gelukkiger…en dus ook gezonder.
Mijn praktijk, Tao van de Zwaan, is ontstaan op mijn weg, “De Weg” naar meer bewustzijn, acceptatie, groei en geluk. Mijn proces in bewustzijn van wat er in mij leeft, en daarnaast het groeien in kracht, speelsheid en zachtheid wordt ondersteund en gestimuleerd door de workshops die ik volg bij Levend Gewaarzijn.

Wikipedia – Taoïsme
Zhu Derun – Primordial Chaos (schilderij)