Wie ben ik?

Mijn naam is Heleen Zwanenburg, en ik heb sinds 2017 een praktijk in Chinese voetreflexologie & massage.
Ik woon in Gouda, met mijn twee kinderen waar ik samen met mijn ex-partner de zorg over deel. Het in relatie zijn met mezelf en anderen, in liefde of vriendschap, en ook het moederschap, is een mooi proces van groei voor mij. Onzekerheid, kracht, irritatie, liefde, niet gezien of gehoord voelen, trots, geluk…ik voel hoe alles wat ik in de buitenwereld meemaak, iets in mezelf in beweging brengt. Ik groei stapje voor stapje naar minder spanning en stress, en meer rust en stabiliteit…maar ook naar acceptatie als er op sommige momenten gewoon geen rust en stabiliteit gevoeld wordt.
Vanuit dat proces van meer bewust in het leven staan is mijn praktijk Tao van de Zwaan ontstaan. Door mijn baan hiervoor, als stewardess bij de KLM, kwam ik in aanraking met de oosterse geneeskunde en voetmassages doordat ik vaak naar Azië vloog. Zelf geniet ik intens van een goede voetmassage! De voeten zijn best een bijzonder deel van ons lichaam. Ze dragen ons de hele dag, maar zijn ook juist heel gevoelig. Vanuit de oosterse geneeskunde, maar ook vanuit de natuurgeneeskunde worden voeten gezien als een poort naar ons diepste zelf. Een heel belangrijk deel van ons lijf, waardoor een massage veel stabiliteit, rust en gronding kan geven.

Ik heb mijn praktijk Tao van de Zwaan genoemd, omdat mijn hart ligt bij de Chinese geneeskunde en ons energiesysteem. Tao komt van het Taoïsme, en is een lastig te vertalen begrip. Het dekt wel precies wat ik voel in het ontstaan van deze praktijk. Je kunt het woord Tao het beste vertalen als “De Weg”. Volgens het Taoïsme is alles al in een perfecte harmonie. Geen statische harmonie, maar één die voortdurend verandert, een dynamische harmonie. Alles heeft zijn tegendeel, en niets kan bestaan zonder dat tegendeel. En…voor alles is er de juiste tijd. Je zou kunnen zeggen, het Taoïsme is een manier van leven die accepteert wat er gebeurt, het waardeert en ervan leert.
Deze manier van leven is voor mij nog bepaald geen realiteit. Ik voel wel dat het me raakt, dat ik geloof in acceptatie als grote kracht in het leven, ook al is dat vaak nog moeilijk. Vechten tegen wat er gebeurt, eindeloos piekeren over (nog te voeren) gesprekken, of over dingen die al gebeurd zijn. Reageren op anderen vanuit irritatie, met woorden ‘terug vechten’ omdat ik eigenlijk de frustratie en pijn in mijzelf op dat moment niet wil voelen. Het kost ontzettend veel energie en geeft vooral veel spanning en stress.
Ik denk oprecht dat wij zó gewend zijn aan een niveau van stress en spanning in ons leven, dat we niet beseffen hoe gestrest en gespannen we tegenwoordig zijn. En hoe onze gezondheid daarvan de dupe is.
Mijn hart ligt in het therapeut zijn. Ik geniet er van, en wens dat mensen zichzelf dit gunnen. Aandacht voor jezelf is de sleutel tot geluk.

Wikipedia – Taoïsme
Zhu Derun – Primordial Chaos (schilderij)