Functionele Neurologische Stoornis (FNS) & andere neurologische ziektebeelden

Functionele Neurologische Stoornis
FNS wordt door de neuroloog gediagnostiseerd. Mensen die die diagnose krijgen kunnen last hebben van een breed scala aan symptomen, zoals verlammingen, verminderd gevoel in hun huid, schokkende bewegingen, op epilepsie lijkende aanvallen, gehoorverlies of minder goed kunnen zien. De meeste patiënten hebben in meer of mindere mate pijn. Alleen…op scans is niets te zien. Er is dan ook niets structureel kapot in het zenuwstelsel, maar wel is er sprake van een functionele stoornis. Dat wil zeggen: het onvermogen van de hersenen om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen. Je zou kunnen zeggen dat er iets mis is met de software, niet met de hardware. Lang is deze stoornis niet erkend geweest en werden mensen weggezet in de hoek van psychisch patiënt. Maar gelukkig is er de laatste tijd steeds meer bekend en aantoonbaar in dit ziektebeeld.

FNS is een functioneel probleem van het zenuwstelsel. Functionele symptomen kunnen ontstaan na een ongeval, een hevige emotie, een ziekte, ernstige griep bijvoorbeeld, na narcose of een operatie zonder diepe narcose, in aansluiting op paniekaanvallen, maar soms is er geen duidelijke uitlokkende gebeurtenis aantoonbaar. Met name door onderzoek met MRI waarbij het functioneren van de hersenen in beeld wordt gebracht, wordt steeds duidelijker waar er in de hersenen iets misgaat.
Behandeling gaat vaak over hoe ermee om te leren gaan. Verder is er nog veel onduidelijk en lopen er diverse onderzoeken.

Voetreflexologie lijkt een hele goede methode om uitingen van FNS te verminderen en de draagkracht te verhogen. Ik heb intussen wat ervaring met wat voetreflexologie kan doen in het verminderen van de klachten en het vergroten van de draagkracht. Het resultaat is verbazingwekkend! 

Bekend met FNS? Ik nodig je graag uit in mijn praktijk. Hoe meer ervaringen, hoe beter!

 

Andere neurologische aandoeningen

Het zenuwstelsel is een ingewikkeld systeem in ons lichaam. Problemen en beschadigingen zijn, ook in de reguliere geneeskunde, lastig te behandelen. Ik ben opgeleid in de neuroreflexologie, een behandelwijze waarbij de zenuwbanen en (knoop)punten in het lichaam vanuit de voetreflexologie behandeld worden. Dit is een hele directe behandelmethode, waarbij ik heel secuur op zoek ga naar de plek waar de eventuele schade of een blokkade voelbaar is. Ook besteed ik aandacht aan het parasympatisch zenuwstelsel, het deel wat zorgt voor ontspanning en rust.